Kirjoittanut manta2010 | 14.6.2010

Norja

Matka Kööpenhaminasta Norjaan (280 mpk) sujui myötätuulessa ja sivumyötäisessä. Tuulen voimakkuus vaihteli ensimmäisen yön heikosta vireestä lopun reippaaseen 12-15 sekuntimetrin puhuriin. Virta auttoi matkantekoa, mutta silti keskivauhdiksi jäi 5,3 solmua. Helsingörin ja Helsinborgin salmen kohdalla oli peräti 2-2,5 solmun myötävirta. Skagerrakilla virta oli aluksi myötäinen, sitten vastaan. Kummallista, eihän täällä pitäisi olla vuorovesivirtaa. Norjan rannikolla on suhteellisen säännöllinen merivirta etelästä pohjoiseen, joka lisäsi navakan tuulen antamaan vauhtiin omansa, ja Manta kiiti pelkällä ykkösreivatulla isolla 8-9 solmua.

Kalastusaluksia Skagerrakilla. Onneksi näillä oli AIS-lähetin. Olemme kohdanneet paljon kalaveneitä, joita ei näy AIS:ssa.

Puolenpäivän jälkeen kurvasimme Lindesnesin majakan takaa sisään vuonoon ja pysähdyimme Korshavnin kaupan laituriin. Karkit ja korput olivat loppu, joten täydensimme muonavarastoa tältä osin. En ollut muistanut kuinka korput, suklaa ja muut karkit maistuvat yövahdissa.

Lindesnes Fyr

Iltapäivällä ankkuroimme Skarvöyan suojaiseen ja kauniiseen laguuniin. Linnut visersivät ja koivu tuoksui. Parin tunnin kuluttua alkoi sataa ja tuuli kääntyi länteen. Olipa ajoitus! Tuuli alkoi vähitellen voimistua ja perjantaina Rogaland radio antoi jo ”melkeinmyrskyvaroituksen”, 22 m/s. Oli hyvä olla suojassa. Varsinkin näin täydellisessä lahdessa. Ainoastaan netti puuttui. Yhden sateisen päivän jälkeen sää kirkastui. Öisin lämpötila putosi 10 asteeseen, mutta päivisin auringossa tarkeni ilman hihoja ja lahkeita.

Teimme pari kiipeily- ja kävelyretkeä saareen, joka on uskomattoman vaikeakulkuista. Puita ja pensaita kasvaa tiheässä, kalliot ovat jyrkkiä. Päivät kuluivat lukiessa, Skotlannin satamiin ja vuorovesiaikoihin tutustuessa ja saunoessa. Sauna lämpeni kolmena iltana.

Skarvön laguuni

Kun ensimmäisenä iltana lämmitimme saunaa, kuumeni generaattori hälyyttävästi. Ei ollut vaikea arvata, että yksi monista lahdessa uiskentelevista meduusoista oli imeytynyt jäähdytysvesiputkistoon. Hanski teki paljon töitä ennen kuin limamöykky paikallistettiin ja saatiin pois pumppaamalla kumiveneen pumpulla ilmaa vesiputkeen.

Kerrankin kirjoitan tekstiä etukäteen. Nyt on maanantai aamu, jälleen kaunis ja aurinkoinen sää. Tuuli on tyyntynyt ja lähdemme Farsundin kylään, josta toivottavasti löytyy nettiyhteys. Pohjanmerelle (Forties-alueelle) on luvattu pohjoistuulta, joten huomenna starttaamme kohti Invernessiä. Matkaa on noin 350 mpk. Siihen asti, hade så bra!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggaajaa tykkää tästä: