Kirjoittanut manta2010 | 28.6.2010

Lomaviikko siskon kanssa

26ne a3265 tehdä ta33a5sta te2st5ä!

Yllä lukee, että kone alkoi tehdä tällaista tekstiä. Osasta näppäimistöä tuli numeroita. Nyt se sitten sekosi lopullisesti, ajattelin. En ole koskaan tykännyt kolmisen vuotta sitten ostamastani lenovosta. Aamulla huomasin, että paneelissa on ylimääräinen merkkivalo: pieni mökki, jonka sisällä ykkönen. Num lock päällä! Nyt taas toimii, mutta hidas kone on, kuten aina.

Urquhartin linna on rakennettu 1300-luvulla.

Olemme viikon kanavamatkailun päätteeksi saapuneet melkein päähän eli Banaviehen. Merestä meidät erottaa vielä 11 sulkua, joista kahdeksan sulun sarja, ”Neptunuksen portaat” on aivan edessämme. Olisimme mielellään menneet Corpachiin, yhden sulun päähän merestä, mutta koska haluamme pysähtyä kahdeksi yöksi, joudumme jäämään tähän.

Ennen aikaan sulkuja käytettin vasemmalla näkyvällä isolla "rataskraanalla", nykyään pienillä vivuilla ja napeilla. Jokaisen sulkuportin luona on vipulaatikko.

Hanskin sisko Telle on ollut meillä viikon kylässä ja lähdemme kaikki vuokra-autolla tänään Edinburghiin, josta Telle lentää huomenna kotiin. Kulunut viikko on ollut oikein mukavan leppoisa lomaviikko, myös meille.

Veli ja sisko

Ennen kuin yritän kertoa ja kuvailla, millainen Caledonian kanava on veneilykohteena, tärkein eli sää. Kuulimme ettei Skotlannissa ole satanut kunnolla kuuteen viikkoon. Joten meidän sadeton viikkomme ei ole ollut ainoa. Lämpötila on liikkkunut kylmimmän yön kymmenen asteen ja juhannuspäivän helteisen 25 asteen välillä. Eilen, kun saimme köydet kiinni Banaviessa, alkoi sataa. Koko iltapäivän voimakkaat sadekuurot vuorottelivat auringonpaisteen kanssa. Eipä harmittanut enää, että jäimme kanavan varteen, ei tarvinnut suluttaa sateessa.

Fort Augustus. Viisi sulkua peräjälkeen.

Suomalaisen saariston ja järvien ”poispilaamalle” veneilijälle kanavan järvet eivät tarjoa oikein mitään, varsinkaan isot järvet Loch Ness ja Loch Lochy. Ne ovat pitkiä (noin 20 mpk) ja kapeita, rannat ovat liian syviä ankkuroitumiseen eikä saaria tai poukamia ole. Maanmuodoista johtuen tuulee joko vastaan tai myötään, yleensä navakasti.

Loch Nessillä tuuli vastaan niin reippaasti, että ihan pärskyi.

Pysähtymispaikat ovat joko yksityisiä tai kanavajärjestelmän laitureita. Maisemat ovat toki jylhiä ja tähän vuodenaikaan saimme ihailla valtavia, kukkivia alppiruusupensaikkoja.

Alppiruusu on helpompi lausua kuin rhodorendron.

Hienoimman pysähdyspaikan löysimme pieneltä Loch Oichilta, joka on kanavan korkein järvi, 32,5 metriä merenpinnan yläpuolella. Loch Oich on muodoltaan vaihteleva, siinä on jopa muutama yhden puun minisaari. Järven keskikohdalla oli pieni laituripoukama, jossa vietimme kaksi yötä. Mitään palveluja ei ollut, mikä ilmeisesti piti paikan varsin tyhjänä muista veneistä, tosin toiseksi yöksi laituriin tuli norjalainen Elan33 sekä pieni englantilainen vuokrapurjevene.

Pumppasimme kumikanootin ja meloimme viereiselle joelle sekä järven yli toiselle rannalle, jossa kulki Great Glen patikkareitti. Kävelimme sitä järven päähän ja takaisin, noin kolmen tunnin retki. Mukava Juhannus, varsinkin kun sää suosi. Vesi oli arviolta 15-asteista, olihan käytävä uimassa.

Great Glen patikkareitti kulkee osin kanavan varressa, kuten täällä Kytran rauhallisella sululla.

Toinen hieno patikkapaikka oli Foyers Loch Nessillä. Läheltä laituria lähti reitti, joka vei jylhässä metsässä olevalle upealle putoukselle. Lisäksi pitää mainita Fort Augustus, joka oli siisti ja pittoreski kylä. Sen lihakauppa on loistava ja pubista sai maukasta punaista alea. Juhannuksena söimme paikallisen lampaan kyljyksiä – serkkujen määkiessä rinteillä.

Foyers Falls - hieno patikkakohde.

Yhteensä vietimmme neljä yötä kanavan varrella, joista siis kaksi samassa paikassa. Nopeamminkin kanavasta suoriutuu, mutta kun tänne kerran tulee, niin ei kannata kiirehtiä.

Kanavamaksuun sisältyy palveluja, yleensä wc, suihku, pesutupa. Wifi ja sähkö maksaa ylimääräistä.

Sulut ovat kaikki 2,4 metriä korkeita, mikä selvisi vasta Fort Augutuksen kanavamuseossa. Kammiot täytetään aika kovalla paineella, joten ylöspäin mennessä vesi virtaa kovaa – kovempaa kuin olin kuvitellut. Päädyimme systeemiin, jossa keulaköysi oli sidottu kiinni ja Hanski vinssasi takaköyttä sisään.

Sulutus sujuu, henkilökuntaa on riittävästi. Fort Augustuksessa ja Banaviessä sulutus on jopa turistinähtävyys.

Veneitä on ollut huomattavasti vähemmän kuin odotin, vain muutamassa sulussa on ollut toinen vene. Fort Augustuksen kanavamiehet kertoivat, että heinäkuu on sesonki, ja ohjeista päätellen varsinkin Fort Augustuksen paikeilla on joskus paljon liikennettä. Nyt oli – kuten kai aina – eniten  liikkeellä vuokramoottoriveneitä. Ne liikkuvat vain kanava-alueella eivätkä tule Invernessiin tai Corpachiin.

Viikon vilkkain satama. Meidän lisäksemme neljä vuokravenettä.

Keskiviikkona pääsemme taas suolaiseen veteen, tutkimaan vuorovesitaulukoita ja laskemaan virtauksia.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggaajaa tykkää tästä: